Terima kasih . syg korang ;)

Sunday, February 5, 2012

Couple Yang Halal .

Assalamualaikum ^^,v

Barangsiapa yang telah jatuh cinta Kemudian dia mampu menyembunyikannya , menjaganya dan bersabar , Allah akan mengampunkan dosanya dan memasukkan nya ke dalam syurga.

Ya allah , adakah aku tergolong dalam itu ya allah ? Mungkin aku tertaksub dengan cinta duniawi sampai aku lupakan cinta hakiki .

Ye , iaitu cinta ALLAH SWT kepada hamba nya .

Ramai yang tanya , Ada ke couple yang halal ? Kenapa para ulama berkata couple itu haram ?

Jawapan aku , senang sahaja . Couple yang halal dengan ikatan yang sah . Itu baru la halal dengan

BERNIKAH

Sebenarnya , tak salah kita nak berkahwin awal . Cuma yang menghalangnya adalah wang hantaran yang terlampau tinggi * no offence ya ? Perkahwinan itu adalah suatu ibadah , sesuatu yang suci. Lagi2 cinta yang suci itu diikat dengan suatu hubungan yang diredhai allah dan halal di sisi-NYA .

Nikah khitbah . Pernah dengar perkataan ini ?

Nikah khitbah bermaksud sudah bernikah tapi masih tinggal yang berasingan atau orang melayu memanggil "Nikah Gantung"

Nikah Khitbah adalah macam tiket orang yang "betul-betul" couple . cume yang bezakan ialah pasangan kita itu adalah pasangan yang halal malah dapat menghindari dari dosa dan maksiat ;) Dengan tiket ini , kita nak bergurau senda , berpegangan tangan dan sebagainya pun tiada masalah sebab kita sudah disahkan sebagai suami isteri yang lebih menepati khitbah secara islam.


Ye , couple tu indah .

Tetapi couple yang halal dan diredhai allah swt lagi indah .Seronok tak ?

p.s : mesti lepas ini ramai yang nikah kan ? tapi tanggungjawab mesti kena ada okay ? jangan da kahwin cerai pulak ! -.-"

Sumber : aina aimi dan google

#okbai .



5 comments:

tieka said...

LIKE2...nice entry nie..:)

*lepas nie nk kwin laa...biar couple halal...

Saddila said...

dila teringin nak bercinta after kahwin, mesti sweet, tapi jodoh dah sampai , nak buat mcm mana . hahha :)

aydah ahmad said...

u're de one i need ! ouh pakmat muncitku . hahah

p/s : insyaallah aku nak jadik cemni :')

Mr. Z dan Mis N said...

nikah adalah perkara terbaik utk elakkan maksiat...

jmeputan menyertai
Segmen : Promosi Blog Anda

Nadya Idris :) said...

bercinta dalam perkahwinan.. oh indahnye! :) so sweet~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...