Terima kasih . syg korang ;)

Monday, February 13, 2012

Cara Untuk Mempromosikan Blog Anda .

Assalamualaikum ;)

*Entry serius*

Ok , sekarang ini macam2 medium buat blogger yang inginkan mempromosikan blog memasing . Macam aku la ? hekhek .

Ok , fail nak entry serius .

Kebelakangan ini , kekawan aku nak tahu "selalu den promo blog dekat mana sampai traffic kau mencanak?" Aku dengan bangga nya berkata !

*tunggu aku update blog , hekhek*

ok , fail sekali lagi nak entry serius , memang tak ada bakat langsung !

Farra oi , bila nak bagi tips ini ? lama woo kami tunggu . ok fainee . sabor ler . slow n steady . Relax bak kata mak Pierre Andre ;p *melalut*

Pertama :

- Ping Blog.
Cara ini selalu digunakan oleh blogger2 yang ada facebook . What ? tak ada facebook ? Kau zaman mana ? Ok , joke3 -.-" Aku selalu je guna cara ini untuk promosi blog dan paling berkesan. kan sekarang facebook boleh buat group . agak2 group yang selalu ping blog . kau ping je la . even kalau nak lagi bekesan . ping je setiap friend yang ada dalam fb tu. lagi best ;)

Kedua :

- Join Segmen.
Selalu yang ada segmen yang power2 selalu yang memang da otai2 punya . tak percaya ? ce tanya blogger lain . siapa abg BEN ASHAARI . Beliau selalu je buat segmen untuk blogger baru . aku pun termasuk ler . cehhh ! hakhak . tapi percaya la . itu salah satu cara dia nak kenalkan kita dengan kekawan baru . siapa fikir dia curi traffik ? entah2 , BE korang naik sebab segmen dia ;p 

Ketiga :

- Bloglist
Macam aku , aku selalu promosikan blog2 kekawan melalui bloglist . tanda kita hargai entry dia . Sambil2 itu , kita tolong kekawan kita . tak kira la dia da retis ke belum . Janji kita ikhlas . so , bila kita blogwalking. tertengok blog macam best je . terus kita klik link tu . Macam itu la kita promosi melalui bloglist .

Keempat :

- Selalu berjumpa dengan rakan2 blogger (gath)
ku akui , blog aku mula nak mendaki akibat aku suka berjimba2 dengan kawan2 ku (blogger). Maksud aku , bila kita bergathering. orang akan cari blog kita . sambil itu promosi la link blog , tweet dan bla bla bla :( bergantung berapa banyak media sosial kita join ler ) Kan itu lebih afdal dari kita memaksa orang lain membaca ;)

Kelima :

- Banyakkan blogwalking.
Bab part ini , aku memang susah sikit laaaaaa . tahu tak kenapa ? aku sudah la pakai berukband . ikot mood line . kalau aku pakai UNIFI tak apo la jugak ! kalau da berat sedikit je . aku terus pangkah . malas aku nak menunggu . hate okay ;) tapi , lantak korang la . blog korang . bukan aku paksa ringan kan blog . tapi beragak2 dalam menghiasi blog ;)

Keenam :

- Jangan memaksa dari segi follower .
Serius , kalau kau cakap dekat aku , " da follow u , follow me back ?" memang jejak pun tak kot . mengkin jejak kejap je la . kalau tak , cakap aku kejam kan2 ? cara ini sungguh memaksa . Jangan memaksa orang yang kita tak kenal . lagi2 kita just kenal dalam alam maya . kita tak mengerti lagi dunia blogging ini . nak follow , just follow . letak link dekat shoutbox . insyaallah . orang akan suka n rasa nak datang2 je cubit2 muka tuan blog *ok melampau*

-bersambung-

p.s : tak habis tips aku , nanti kan ;)
p.s.s : sorry entry tak bergambor , saja nak bagi korang fokus !

#okbai.



9 comments:

Pendamba Mawar said...

mekasih bagi tips.. saya akan follow tips tu.ttg gath tu slow sikit ar.haha

Aesya Zealous said...

terima kasih bg tips! :)

tieka said...

mekasih bangat ya bagi tips berguna nie..gua suka bangat entry nie..

*ada mcm blogger indo x?? HAHHA..:P

Bluewendy said...

nice tips dear..=)

- M A S H - said...

ta suka "i folo u, u folo i" kannn.. btw, nice entry :)

Miss Butterfly said...

weewiitt!!!




dah takde mood nak blogging :/

Syuhada Nasya said...

nice ..folo u :)

♥ Cik Zack's ♥ said...

setuju dgn tips ini smua :))

Syakir Rahman said...

tetibe dpt idea..hakhak...thnx

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...