Terima kasih . syg korang ;)

Thursday, November 24, 2011

Kelemahan blog untuk Pembaca .

Assalamualaikummm ^^

Orang yang selalu blogwalking ini , akan bersetuju sambil angguk2 kepala kan ? i know la , sebab .

Aku tergolong dalam silence reader .


Sebelum blog korang jadi mangsa cik Anon , biar aku bagitahu kelemahan blog2 korang yer . Tapi itu pandangan aku sahaja , at the end of the story , the power is all yours . yeah ! *tetiba


Kelemahan Pertama :

Komen .

- Yup , tempat untuk orang komen . selalu ini terjadi orang yang baru sahaja join dunia blog ini . Ramai yang newbie2 ini jarang gunakan Pop Out komen . sebab nya ? entah , aku pun tak tahu , tak ada pendedahan kot.

Contoh :

curi dari pakcik google ;)

kan ? Bagi aku , sangat annoying dan ramai kalangan rakan2 blogger aku juga menyatakan benda ini kalau boleh, blogger biarlah gunakan pop out comment . Macam ini :

google
hah ? tak tahu buat ? meh sini ajar .

First pergi ke dashboard ------>settings ------> Comments -----> Comment form placement -----> tekan pop out then save la . senang je ;)


Kebaikan nya ialah , tak payah nak refresh banyak kali la semata2 nak komen . sebab kalau guna yang biasa , kena refresh dan buruk untuk pengguna berukband yang lambat nak mampus -.-

so , solution , tekan pangkah . korang tak nak macam itu ;)


Kelemahan kedua :

Widget .

- Yang ini memang aku kena cakap walau ada yang mencantikkan blog . bagi aku . cantik itu biarkah berpada2 . Jangan sampai menyusahkan pembaca2 seperti aku . hahah . ehem . serious talk now . Kalau setakat widget yang simple2 . memang aku boleh terima , tapi macam merepek2 tu . baik tak payah la .

contoh :


ala , kat tepi sidebar tu , bagi aku . ini pun amat annoying . sebab aku tak boleh nak baca secara konsentrasi
Faham tak ? hahha . aku ini BW secara curi2 je dekat ofis aku . so , bila aku kecilkan window . terus tak nampak entry korang tu .

as usual , tekan pangkah dan tak nak datang da *kejam kan*


Kelemahan Ketiga :

Lagu yang Non stop .



kannn , aku gah sedap2 layan mixpod aku , tetiba ada lagu heavy metal . terkejut aku !

Macam biasa , pangkah terus ! * nasib baik blog tak ada nak block2 orang *

Kalau da nak sangat letak lagu , boleh je . letak widget yang ada pause or stop . kalau orang rasa nak dengar . dengar la , kalau tak , boleh je stop terus ;)

Hah , kan senang je tuuu ;)


Kelemahan Keempat :

Tiada button Like 

- Orang seperti aku yang baca tapi malas nak komen , hakhak *kantoi* tapi aku suka dengan entry tu , aku akan tekan like . kalau tak tahu like button tu apa ? Bawah sekali entry aku ada button like . malas aku nak Printscreen . hahahah ;p

Kalau tak nak letak pun tak pe . korang tak tahu la jumlah sebenar visitor yang benar2 baca entry kau . sebab dalam dunia blog beribu2 blog kena review . malah ada just singgah say "hai" "nice blog weyh " 

Trust me , dorang hanya nak singgah sebab nak follower banyak ;)


Kelemahan kelima :

Blog Terlampau berat .

- Keadaan ini tertumpu kepada suka sangat letak widget then tak tahu kapasiti dorang nak loading . ada juga yang suka letak iklan melampau . bagi aku , iklan boleh letak . tapi berpada2 . jangan sampai blog itu loading yang amat .

macam biasa lagi , pangkah dan berlalu sahaja ;)


Kelemahan Terakhir :

Tulisan dan Perenggan .

- Hah ! yang ini sangat penting bagi aku *act semua kan* macam korang nak pergi exam kan ? mak2 kita akan selalu pesan yang tulisan itu biar la clean and clear *apa la* jangan tulis yang comot . ternyata . mak2 kita selalu betul .

Blog selalu defaut font ialah Arial , so , jangan la tukar sebab nak senikan blog korang itu , sebab tak berbaloi pun . nanti tak ada orang singgah blog korang baru tahu ;p

nak tukar pun , biarlah jelas dan difahami okay ;)

Perenggan pun sangat penting bagi gua juga *tetiba gua pulak* aku jenis tak suka kalau banyak2 perkataan dalam satu perenggan .

pening weyhh . macam nak muntah pun ada sebab fokus sangat nak baca entry korang tu ;(

Kecian lah pembaca macam aku ini ;)

itu sahaja aku dapat detect kelemahan buat masa sekarang , lepas ini kalau ada lagi . aku akan bagi tahu ;)


p/s : blog aku sangat simple . kecian kan ?


Sumber : Pakcik Google ;)


#okbai .



15 comments:

Syahmi said...

bhahaha delete je blog!!

Miziey said...

agree! semua guwa pass except part tulisan n perenggan tuh.. hahah.. blog guwa dah macam karangan dah.. hee~

BTW, singgah la blog guwa kalau nak muntah hijau..
:D
-peace-

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

kalo semua ad pn rmai gk yg xnk komen..
matlamat utama dorang nk kejo follower jer...ermmm

Leods said...

Tulisan aku ctik b'format...tpi yg lain aku x brapa nak pass...do check my blog out..ngeee XD

Farrah yong said...

@Leods

ok , nnty gua check <-- gaya seperti ckgu ;p

Farrah yong said...

@DySha.Pink◕‿◕✿

tak peh , usaha tangga kejayaan sayamm . bior kan yg kejar follower tu ;)

Farrah yong said...

@Miziey

memang aku da termuntah hijau tgk lu nya blog ;)

Farrah yong said...

@Syahmi

diam la kau . ko delete blog kau dulu ;p

syaiful said...

mostly agree with your statement...

Pendamba Mawar said...

blog PM cam ner?

IkhAnif said...

followers baik time nak suruh followback je..lepas tuh bla taktau kemane..macam friend dlm fb jugak..

missyun said...

sokong !!!

. said...

hmm btol3..sya sokong..hehe..btw masehh atas info itu ya!

SpeakerSekolah said...

Thank 4 da inpo..

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

oke kali ni setuju sgt2 haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...