Terima kasih . syg korang ;)

Wednesday, November 16, 2011

Dulu dan sekarang - Calon suami pilihan.

Assalamualaikum ^^,

Ehem , apa hal ini ? tetiba aku cakap pasal calon suami ini ? buang tebiat kot . hikhik *gelak sopan* .

Hari itu , aku terbaca satu artikel yang pilihan suami sekarang memang berbeza dengan calon dolu2 , dolu2 tu masa zaman mak2 kita larrhhh ;)

Nak aku share ke ? 

mesti korang jawab . nak kan ? aku tahuuu .


aku kan pandai . huahuahua *perahsantan*

Pertama :

1. Status 

Dulu :
- Zaman dulu2 , mesti kena teruna or dara . Jarang la aku dengar zaman dulu cari menantu or suami pilihan dari suami orang ke , isteri orang ke *ops , janda la maksud aku* serius . kalau ada , jenis masa tu , memang open minded la . itu aku saluted ! sebab tak ramai yang open minded . kalau pergi kampung , masyaallah !
ada jugak mulut2 puaka tu ;p



Sekarang :
- Hamek kau , tak kisah la status kau tu janda ke duda ke ? sapu je . hakhak*asal gelak aku macam siut je* maklumlah , zaman moden . orang pun tak berapa kisah sangat pun . janji bahagia sudah ye dak ? tapi sekarang orang kampung pun memei open minded bab2 cmni . contoh, kampung gua . Johor ;)

*nak jugak promo kampung tu =.="*


Kedua :

2. Duit .

Dulu :
- Zaman dulu mana nak sangat duit , korang pergi tanya mak2 korang . masa itu ekonomi pun tak seteruk macam sekarang . dorang pakai sen2 je . tak pakai ringgit pun . kalau ada pun . alhamdulillah sangat kan ;)


Sekarang :
- Sekarang ramai perempuan jadi hamba duit . sanggup cari suami kayo tu . hai , maklumlah sekarang godaan nak pakai barang2 branded melular kan . so , tengok orang pakai benda branded sikit , nak ikot . Yang orang lain tak tahu , dia kumpul duit ke hape ke ? tah2 orang tu da sememangnya kaya ye dakk ?


Ketiga :

3. Pangkat .

Dulu
- Dulu zaman2 mak2 kita , kalau da dapat pekerjaan itu , kira syukur alhamdulillah dapat menampung keluarga . kalau pangkat rendah pun tak kisah . maklumlah . kerja kerani je . huahua ;)


Sekarang :
- Mana main pangkat2 rendah2 ini . kalau boleh , nak pangkat tinggi aw ;) macam CEO ke . huhu . kalau lelaki itu ada pangkat datuk ke , Tan sri ke . lagi la suka ye dak ? Anak datuk pun jadi la ;p


Keempat :

4. Pekerjaan 

Dulu :
- dulu kalau setakat jadi guru . perghhh . tabik tinggi sampai ke langit tu . sebab masa tu kerja mendidik anak bangsa la . kerja itu bukan senang kan . tak caya . tanya mak korang . pat !


Sekarang :
- Sekarang nak suami yang kerjo popular . contoh , doktor , lawyer . engineer . perghh . tu semua kan masyuk ? hahaha . setakat guru . orang da tak nak da ;p


Dah2, cukup2 aku bagi sampai 4. Perasan tak . yang aku tulis semua perempuan yang materialistik kan ? hakhak .

Tapi , aku hanya berkata sebahagian perempuan dan juga ada gadis yang suka kesederhanaan.

Gadis itu seperti aku *termuntah*

Layan ~~~~

#okbai .



5 comments:

Ku Azhar said...

hehehe kawin t jgn lpe jemput

fRaMe+LenSeS said...

zaman skg kan? menakutkan jugak.

note :: jgn kita jadi hamba duit. hihiih

Rosalia said...

hahah,sy tak mcm tu:D

RinsyaRyc said...

ahah.. tak leh blah ah~ tapi pempuan tu siyesly agak comel/ ahakss!

zulhilmi tempoyak said...

tumpang tnya..

awk dah ad calon ke...;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...