Terima kasih . syg korang ;)

Monday, August 15, 2011

Adab masuk rumah orang ? Blogger ! Take notes please ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera ;)

Selamat malam semua , hari ini walau sentiasa dilanda hujan rahmat , farra masih teguh di sini untuk berblogging ;) hari ini farra akan bergelar guru yer , sebab nak ajar budak2 baru blogging yer tentang adab masuk rumah orang  . Sila panggil saya cikgu farra , terima kasih ;)

Cikgu selalu online kompem2 nya cikgu akan lepak2 di group bloggers . cikgu tak mahu backlink group itu sebab murid-murid sekalian sangat pandai dan bijak . harus dapat teka dengan baik kan ? Macam biasa , cikgu akan meninjau2 cerita panas di group itu .

Secara tiba2 , cikgu ternampak satu post yang agak mencurigakan , post itu agak berbauan SPAM LINK ! cikgu tak mahu la tegur sebab orang atasan sudah menasihati mereka .Tetapi , nasihat itu ditolak secara mentah2 , tidak mahu dinasihati langsung .

Dalam hati cikgu , cikgu sumpah seranah mereka yang mengingkari arahan pihak atasan itu *ganas tahu ;) , malah dorang boleh melawan kata bahawa itu bukannya SPAM LINK . itu hanya link sahaja .

Ajaran manakah dorang diajar ini , langsung tiada dasar menghormati orang yang menegur itu ! Adakah mereka ini orang baru dalam blogging , maka dorang tidak mengetahui SPAM LINK itu apa ?

Wahai murid2 ku tersayang , mari sini cikgu ajar macam mana adab kita masuk rumah orang yer ? sebab tiada orang yang mengajar lah cikgu terpaksa buat entry berbau PERLI di sini .

chantek tak rumah i . awwww ;p
aik2 , korang tak faham ke kaitan antara rumah dengan bloggers ? mesti la ada ? blog itu ibarat rumah , kalau cik ANON tu datang terjah , masuk rumah kita then nak maki hamun serapah . bengang tak ? mesti la kan ? da kata blog kita , suka hati kita la nak buat apa ye dak ?

Hah ! nampak tak kaitan dia ? macam itu la group2 yang kita masuk , orang ajak kita menjadi member group itu secara terhormat , tiada maki hamun serapah . tapi itu ke anda balas jasa tuan punya group ( admin ) dengan menggunakan SPAM LINK ? 

Tidak menafikan , cara2 begitu hanya dibuat oleh segelintir blogger yang mahu promosikan blog mereka , tapi cara itu salah sekali . Secara tidak langsung menimbulkan ketidakselesaan admin sebab SPAM LINK itu akan effect kepada mereka . 

Kalau spam link ----->effect kepada fb admin . 
fb admin -----> effect group korang join tuu .
bila da effect group ------> tak ada la group itu . 

jawapan nya : TAK DAPAT PING BLOG ! simple as that ;)

oh ya , cikgu lupa nak terangkan SPAM LINK itu apa . SPAM LINK itu ialah link yang kita letak di ruangan komen orang . bukan ping blog itu . ruangan komen orang lain . then bila kita letak link . kalau kita tidak buang http:// , contoh : 

http://farrahyong.blogspot.com/

link itu akan berwarna biru , yang itu dipanggil SPAM LINK . ada faham semua ?

cara penyelesaian nya : 

farrahyong.blogspot.com <--- tanpa http://

ada nampak perbezaan nya ?

Oleh itu , lain group lain cara nya , ada group yang ada laksanakan spam link . itu suka hati dorang la sebab admin tak bising2 . tapi bagi yang group admin sudah menegur bagai nak tercabut anak tekak , masih tak ada respons ? maaf yer ? anda memang tidak peka langsung group itu dan sepatutnya 'dibanned' oleh admin sejak dulu lagi .

kenapa admin masih belum banned anda ? sebab bagi peluang kepada anda la ;)

so , moral of the story is : adab masuk rumah orang sama seperti adab masuk ke mana2 blog or group . lain orang lain cara , lain group peraturan pun juga lain juga ;) korang bukan bebudak lagi kan ? cikgu harap pelajaran kali ini tidak menimbulkan ketidakselesaan orang ramai ;)

p/s : tegur kerana sayang ;)

#okbai

15 comments:

miss eyme said...

oooooo baru tau
cara spam link tu
selama ni dok paste je ade http;

maceh kerana berkongsi info :D

Kucing Serius. said...

Ahaha. Okayyyy. Simple je pasal spamming.

Make sure ping banyak banyak pasal benda ni kat Sahabat Blogger ;D

tyka said...

kakak marah.
maaf

Ujang9897 said...

letak HTTP pun stil spam.., senang cita jgn mintak link di sahabat blogger tu

sergeant keroro said...

nice sharing. baby blogger jek yang suka buat camni.

fierul said...

nice . btol tuh msuk uma org kne la ikot adat org ye ta ? hehe

Nyamuk Terbang said...

cikgu dh mrh
lariiiiiii

kaka said...

oooooowhhh..maceh la share info 2..kaka bru tawu nie ha..mklum la bru nk active dlm dnia blog ni..dl dok diam je

Atiqah Wadiah said...

cikgu,sy br tau cikgu..tanx 4 d info ya cikgu ^^

Ahmad Van Musaddiq said...

thanks cikgu sbb bg info sal spam link nie...skunk murid dh phm sal spam link nie..hehe

c genk bah ne said...

pada mulanya genk pun kurang fhm ttg SPAM Link tu, tapi bila dah baca teguran,entri kat sana sini mengenai SPAM link ne,,akhirnya genk dah faham.. heheheh,,,


Singgah sini..
senang2 dtglah blog genk ya..
salam persahabatan

JOM JOIN SEGMEN | MARI BERAYA

dieyla said...

ckgu mengmuk....larikkk..hehe
sbr la..bse la stiap mnsia da wt silap..tegur scra bernas ;)

yunZ said...

bukan sepam link tu kuih raya ke

era kecik said...

okay!! he he he

Rosalia said...

nice2:) info utk semua

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...